Psikolog nasıl seçilir? 

Psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli?

Öncelikli olarak terapistin eğitimine odaklanmalıyız. Türkiye'de yalnızca üç grup alan terapi yapabilir. 

1.Üniversitelerin Psikoloji lisans bölümünden mezun olan psikologlar, psikiyatristler, PDR mezunları eğer  mezuniyetten sonra ekstra bir terapi eğitimi(150+saat) ve süpervizyon aldılarsa terapi yapabilirler.

2.Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapmış kişiler, ekstra bir eğitim almadan terapi yapabilirler. 

Diğer dikkat edilmesi gereken husus, terapistle olan ikili ilişki. Bir terapistin yeterince eğitimli/tecrübeli olması sizinle iyi bir eşleşme olacağı anlamına gelmez. Karar verip ilk seansı gerçekleştirdikten sonra ikili ilişkinizin içinde rahat hissetmeniz önemlidir. İyi bir eşleşme olup olmadığınıza karar vermek için birkaç seans izin vermek iyi olabilir. 

Psikoterapi nedir?

Kişinin terapiye başvurma nedeni ve şikayetleriyle bağlantılı bugün mevcut ilişkilerine odaklanarak aynı zamanda yaşamının ilk yıllarında içselleştirilmiş ilişkili örüntülerini inceleyerek bunların bugüne olan etkileri hakkında iç görü kazanmasına yardımcı olan bir süreçtir. 

Bu süreçte katı olan savunma mekanizmalarının daha esnek olması, sağlıklı savunma mekanizmalarının desteklenmesi ve güçlendirilmesi, farkındalığın artması amaçlanır. Terapist bu sürece  eşlik eder; yargılamaz, akıl vermez, ''doğru''ya yöneltmez, sizin adınıza kara vermez, sizin kendi kararlarınızı vermeniz konusunda dinamiklerinizin nasıl çalıştığının keşfini kolaylaştırır.

Vajinismus nedir, neden olur? 

Cinsellik sadece tıbbi bir olgu değil, biyolojik, psikolojik, kültürel boyutları olan bir bütün.  Bu nedenle cinsel sorunu olan kişi, terapide bu kavramlarla beraber bütün olarak değerlendirilir. 

Vajinismus “Vajinanın cinsel birleşmeyi engelleyecek biçimde, yineleyici ya da sürekli olarak istem dışı kasılması” olarak tanımlanır.  Bu kasılmalara eşlik eden duygu ise genellikle korkudur. 

Vajinismusun nedenleri arasında geleneksel tutum, kadınların cinsellik yaşaması ile ilgili kısıtlanması, kınanması, cinsellik hakkında bilgi eksikliği, bu eksiklikten kaynaklı yanlış bilgilerin edinilmesi, aşırı koruyucu aile yapıları olarak öncelikle sıralanabilir. Her kişinin özgünlüğü ve öyküsü ile birlikte bu başlıklar terapi sürecinde ele alınır. 

Vajinismus tedavisi zor değildir ve başarı oranı yüksektir ancak yanlış tedavi yöntemlerinden, deneme yanılmalardan, çevreden duyulanlarla hareket etmekten kaçınılmalı mutlaka cinsel terapi eğitimi almış bir ruh sağlığı uzmanıyla çalışılmalıdır.